Info

Het enige wat nog op m’n verlanglijstje ontbrak waren goed zompig plooiende en dempende glashengels. Ik kom regelmatig in Jacques’ viskamertje en daar hangt de wand vol met ouder en erg mooi glasmateriaal. Steevast word daar wel eens een hengel uitgeplukt en mag ik er eens in hangen… dat geeft een werkelijk aparte feel. Jacques had me ook gezegd dat -als ik er persé wilde- ik deze hengels zeker zou vinden op de antieke hengelsportmaterialen verzamelbeurs in Eindhoven. Ik reed er gisteren heen met Luc Van Litsenborg wat op zich al erg tof is. Het gesprek loopt dan willekeurig over techniek naar kinderen opvoeden, van renoveren naar kanjervissen of zoals nu, over al wat ouder worden… Eindhoven is vlakbij en ik stapte de deur binnen naar het Walhalla. Man, dit had ik nog nooit gezien. Pfff, enfin, ik zag me er geen weg door. Peter-Paul Blommers stond met z’n standje aan de ingang en brulde me lief toe: ‘Nauw Geeeert, Vaaan haaarte PProfficiat jonge, godverdomme! Vijf-En-Twintiggg cceennttiimmeeteer Snoek, sjongejonge, dat is me wat!…’ De halve zaal had het gehoord en keek m’n richting uit en ik wist nie zo direct hoe te reageren, ja, zo ben ik nou eenmaal… Goed, Jacques had al een paar mooie hengels gespot (tussen de vele biertjes door) en vlug kocht ik in plaats van één (voorgenomen) hengel nog een tweede. Dus, ik heb nu twee Bruce&Walker MarkIV SU karperstokken! Een tien- en een elfvoeter. Fier als een gieter zit ik hier in de woonplaats naar deze oude stokken te kijken. Marleen is het al wat beu als ik nog eens vraag om de hengeltop vast te houden zodat ik er nog eens in kan hangen. Wat plooien deze hengels mooi, en het voelt precies prima! Je vraagt je direct af waarom hier iemand langs het kanaal zit met de zoveelste 3-ponder: ‘Waarom is dat nodig?’. Ik kan bijna niet wachten om er een vis aan te drillen!… De ene hengel heeft de gewone B&W sticker, de andere draagt een label met twee gekruiste vissen van ‘Cliff Glenton’. Die man had een hengelsportzaak in Northfields, maar deze zaak bestaat (na enig rondzoeken op het net) blijkbaar al jaren niet meer.
Ik kon de ganse zaal wel leegkopen, oude plugjes, devon’s, spinnerblaadjes, reels, splitcane… maar ik hield me in. De centen groeien niet op m’n rug. Enkel nog een klein conservenblikje met aas, dat kon ik niet bij Peter-Paul laten staan want ik val voor zo’n mooie etiketten. Geen idee hoe oud het is maar het is ingemaakte tarwe om mee te vissen. De fabrikant Boisselier&Guillon was uit het Franse Nantes. Ik vind er niks over terug via het internet. ‘A l’étuvée’ wil (denk ik) zeggen dat het gekookt is met toegevoegde suikers. Opmerkelijk is dat op de achterzijde staat dat je van een geopend potje het sap niet mag laten weglopen. Toen al hadden ze dus door dat de vloeistof de belangrijkste lokstoffen bevat… Zo, een ready-to-use prehistorisch kannetje aas. Wat zou daar nog inzitten?…

Comments

No comments yet.

Leave a Reply