Info

Archive for

We maken de brug en dan kan er al eens gevist worden! Vrijdag werd erg vies weer voorspeld en ik liet me inmaken door het weerbericht. De boot bleef op stal en het werd een voormiddagje werpen met kunstaas in de buurt. Wat op een gemiste baars na op een sisser afliep, maar de basis is gelegd en ik zag het als investering voor andere mooie visdagen.
Zaterdag had ik afgesproken met Fons om naar het grote water te trekken op zoek naar snoek. Met de voorspelling van windkracht vier of meer zag ik dat niet zo zitten. M’n boot is iets te windgevoelig Dan maar naar de rivier. Fons was er nog nooit geweest en had nauwelijks kunnen slapen van opwinding. Wat een mens meemaakt om een dagje met de boot te gaan…
‘s Morgens was het erg lekker vissen, geen windje, geen spatje, zalig. Ik zette in met middelgrote shads op twintig gramskopjes en zo nu en dan met een jerkbait. Ik hou er wel van om veel te wisselen. Fons haakte een zelfbouw verzwaarde spinner in de speld en die zou het die dag ferm goed doen. De eerste stek gaf al binnen de drie kwartier een mooie vis prijs voor Fons. 98 cm snoekgeweld, die z’n hengel tot het handvat in het water trok. Dat was een super begin van de dag. De stek gaf na de tweede keer driften niets meer en ik besloot naar een stuk water te varen waar ik jaren geleden efkes gevist had. Dat zou nu toch vol moeten staan met planten? Het was ook zo en het zag er prachtig uit. Het duurde niet lang of Fons had er al weer eentje op, net aan het strategisch kopje van een rietpluk… Mooi, en daarna weer eentje verdorie… Ondertussen begon het flink te waaien en ik hield de boot met de electromotor niet goed meer onder controle. We vlogen! Het ging nog best met de benzinemotor in achteruit, maar dan komt er erg veel water de boot in. Zo voor de rest van de dag. De bilgepomp rules!
Wierbed na wierbed werd uitgekamd en ik wachtte tussen het vele geconcentreerde bijsturen nog altijd op m’n eerste aanbeet. In de late namiddag had Fons zeven snoeken aangeslagen waarvan vijf in de boot! Na een tijdje besloten we om even te trollen. Instinctief knoopt Fons er een firetiger Super Shad Rap aan en nauwelijks honderd meter verder klapt er één op, zes meter water onder de boot. Het stopte niet voor Fonsky. In het terugdriften naar de trailerhelling kreeg ik toch nog een beet op een jerkbait die ik net uit het water had getrokken, de snoek kwam er voor het water uit. In een splash verspeelde ik deze vis… Het was alsof hij me toch nog wat actie wilde bezorgen. Ach, actie had ik genoeg gehad, met al dat gestuur, ik was werkelijk gesloopt. Fons was in z’n nopjes met de mooie snoek, het was alweer een tijdje geleden! Tot nog toe was er weinig regen gekomen, maar daar zat verandering in te komen en we maakten dat we wegkwamen. De boot lag net op de trailer als het begon te hozen, maar dan zaten we al aan de chipjes en de frisdrank! Leuke dag Fons, en ik zal nog rap een paar verzwaarde spinners maken. Nieuwe afspraak volgende maand!

Mooie en erg sterke snoek voor Fons!

Het is verslavend, zo’n eenvoudige visserij. Een goeie week geleden was ik nog eens langs het riviertje geweest. Er stond veel meer water en de zon stond er knal bovenop. De vele waterplanten golfden op het ritme van het flink stromende water. Het is er zalig toeven.
De techniek is ‘eenvoudig’. 8/00 wit dyneema op de molen, daaronder een goeie meter 20/00 fluorocarbon. En een flink zware haak. Tegenstrooms inwerpen, het vlokje zinkt op het gewicht van de haak maar het dyneema zorgt er voor dat je niet te diep vist. Het vlokje kan je onder water mooi volgen, en zelfs sturen tussen de waterplanten door het opnemen van het drijvend dyneema. Eens dat ik het aas niet meer kan zien geef ik een tikje, en het brood dient stroomafwaarts als voer. Het werkt als een speer, prachtig om te zien hoe kopvoorn en winde vanonder het wier komen om het brood op te slurpen. Een puur visuele visserij, én superspannend. De vissen hoeven niet eens groot te zijn.
Ik amuseerde me te pletter. Ik haakte een karpertje, verspeelde er ook één, ving vier mooie windes en een mega-kopvoorn. Miste ook nog een koi door toeval en ving als laatste nog een karper van een kilo of zeven, acht. M’n lichte hengeltje brak middendoor op dit geweld maar ik kreeg het beest toch nog in m’n véél te kleine net… Heerlijk, maar ik kon wel naar huis!
Maar zaterdag voorspelde het weer niet veel goeds, met windkracht 4 à 5 en veel regen, de snoekboot bleef op stal. Marc dacht er net hetzelfde over en het plan om nog eens met het korstje te gaan vissen was gauw gemaakt.
Drie broden in de tas, wat nylon en een doosje haken, that’s all. Zo simpel. Marc’s Fairplay hengels plooiden dubbel en hij kraaide van plezier. We hadden een heerlijke namiddag met een paar hele mooie vissen… Plezier alom in een prachtige omgeving!

Een warme zomeravond, twee broden in de tas, licht materiaal.
Prachtige eenvoudige visserij op stromend water.
Met als apotheose een zenuwslopende dril en een leuke karper (op 14/00 nylon) voor Marc…
Genieten. Twee mannen als kinderen langs de rivier.